Posetili ste nadležnog lekara, završili pregled i lekar je konstatovao prisustvo uvećanih hemoroida. Ono što bi trebalo da znate je da zapravo postoji dosta jednostavnih načina za smirivanje simptoma hemoroida koje možete sprovesti samostalno. Zapravo, neki od najboljih tretmana protiv hemoroida su oni koje možete sprovesti kod kuće.

Želite da smirite svrab i smanjite bol? Higijena je važna!

 

Izaberite mlaku kupku

Smestite se u kadu ispunjenu sa nekoliko centimetara mlake vode. Koristite sapunicu sa dodatkom nevena ili kamilice u trajanju od oko 15 minuta. Higijena vođena na ovaj način će značajno smiriti simptome proširenih hemoroida.

Obrišite se tapkanjem

Brisanje nakon pranja tapkanjem umesto pokretima peškira je jedini način da se izbegne dalja iritacija hemoroidalnih vena. Može se koristiti i fen u režimu mlakog ili hladnog duvanja umesto brisanja, ukoliko vam to više prija.

Preparati za smirivanje simptoma

Melemi na bazi biljnih sastojaka mogu ublažiti bol, svrab i ostale simptome bez neželjenih efekata. Preparati na bazi kortikosteroida se ne koriste duže od 7 dana, osim po preporuci nadležnog lekara.

Koristite led

Stavite malo pakovanje leda na područje proširenih hemoroida nekoliko puta dnevno. Efekat hlađenja smanjiće osećaj bola i na kratko smanjiti otok.

Razmislite o lekovima protiv bolova

Ukoliko su hemoroidi bolni, lekovi protiv bolova mogu biti od pomoći. Pre primene lekova, obratite se nadležnom lekaru.

Nemojte se češati

Češanjem možete oštetiti kožu, pa će iritacija i svrab postati još gori.

Birajte pamuk

Nosite široko, mekano donje rublje. Tako se sprečava znojenje koje može uzrokovati dodatnu iritaciju.

Podelite: