Hemoroidi su otečene vene koje mogu biti u unutrašnjasti rektuma (unutrašnji hemoroidi) ili mogu da budu izvan rektuma (spoljašnji hemoroidi).

Većina simptoma hemoroida prolazi u roku od dve nedelje bez tretmana. Ishrana bogata biljnim vlaknima i 8 do 10 čaša vode dnevno, obično može da olakša simptome hemoroida i osigura redovno pražnjenje creva.

Komplikacije hemoroida

Ponekad, hemoroidi mogu da dovedu do drugih komplikacija.

Spoljašnji hemoroidi mogu da dovedu do bolnih krvavih ugrušaka – to su trombozirani hemoroidi.

Unutrašnji hemoroidi mogu da prolapsiraju – što znači da ispadaju izvan rektuma i vide se kao izbočine iz anusa.

Spoljašnji ili prolapsirani hemoroidi mogu da postanu iziritirani ili inficirani u tolikoj meri, da je neophodan hirurški zahvat. Ipak, procenjuje se da manje od 10% slučajeva hemoroida zahteva operaciju.

Operacija hemoroida bez anestezije

Neke vrste operacija hemoroida lekar može da izvede bez korišćenja anestezije.

Podvezivanje hemoroida

Ovaj postupak se koristi za lečenje unutrašnjih hemoroida, a podrazumeva vezivanje čvrste gumene trake oko baze hemoroida kako bi se prekinuo dotok krvi. Podvezivanje hemoroida obično zahteva dva ili više zahvata koji se odvijaju u razmaku od oko dva meseca. Sam zahvat nije bolan, ali svakako jeste nelagodan. Podvezivanje hemoroida se ne preporučuje ljudima koji koriste lekove za razređivanje krvi, zbog rizika od komplikacija vezanih za krvarenje.

Skleroterapija

Ova procedura podrazumeva ubrizgavanje hemikalija u hemoroide. Ta procedura dovodi do skupljanja hemoroida i samim tim prestanka krvarenja. Skleroterapija obično ne izaziva bol. Ovo može da bude bolja opcija za pacijente koji koriste lekove za razređivanje krvi. Smatra se da skleroterapija ima najbolju stopu uspeha za male, unutrašnje hemoroide.

Koagulaciona terapija

Ova procedura se još naziva i infracrvena fotokoagulacija. U najkraćem, procedura podrazumeva primenu infracrvene svetlosti, toplote ili ekstremne hladnoće kako bi se hemoroidi povukli ili skupili.

Podvezivanje arterija (THD metoda)

Ova procedura je takođe poznata kao transanalna hemoroidalna dearterializacija (THD). Postupak se sastoji iz sledećeg: najpre se pronalaze krvni sudovi koji izazivaju hemoroide, primenom ultrazvuka, i zatim se ti krvni sudovi vezuju ili zatvaraju. To je svakako efikasnija metoda od korišćenja gumene trake, ali je skuplja i dovodi do dugotrajnijeg bola. U zavisnosti od vrste hemoroida, to je opcija koja se primenjuje ako podvezivanje hemoroida gumenom trakom ne uspe.

Operacija hemoroida sa anestezijom

Hemoroidektomija

Hemoroidektomija se koristi za velike spoljašnje hemoroide i unutrašnje hemoroide koji su prolapsirali ili izazivaju probleme i ne reaguju na konzervativnu terapiju. Ova procedura se obično odvija u bolnici.

Izbori anestezije su:

– opšta anestezija

– regionalna anestezija (od struka na dole)

– lokalna anestezija (zahvata samo anus i rektum).

Kada anestezija počne da deluje, hirurg će odstraniti i potpuno ukloniti velike hemoroide. Nakon što se sama operacija hemoroida okonča, neophodan je bolnički oporavak i lekarska opservacija.

Bol i infekcija su najčešći rizici povezani sa ovom vrstom operacije hemoroida.

Hemoroidopeksija

Hemoroidopeksija se izvodi korišćenjem staplera, a zahteva opštu, regionalnu ili lokalnu anesteziju.

Ova procedura se koristi za lečenje prolapsiranih hemoroida. Hirurški stapler fiksira prolapsirani hemoroid na svoje mesto unutar rektuma i smanjuje dotok krvi, tako da se tkivo postepeno smanjuje i resorbuje.

Oporavak od ove procedure traje kraće i manje je bolan nego oporavak od hemoroidektomije.

***

Za brži oporavak od operacije hemoroida, sledeće mere mogu da budu veoma korisne:

ishrana bogata biljnim vlaknima,

– unos od 8 do 10 čaša vode dnevno,

– primena omekšivača stolice (laksativa),

– izbegavanje aktivnosti koje uključuju podizanje ili povlačenje tereta,

– sedeće kupke mogu takođe da pomognu.

Iako vreme oporavka pojedinca od operacije hemoroida varira, u većini slučajeva potpuni oporavak se očekuje u roku od oko 10 do 14 dana.

Komplikacije su retke, ali svakako moguće. Ukoliko se nakon operacije jave povišena telesna temperatura, otežano mokrenje, bol pri mokrenju ili vrtoglavica, svakako je neophodno obratiti se nadležnom lekaru.

 

 

Šta je HEMOREKS i kome se preporučuje?

HEMOREKS Melem protiv hemoroida je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja i biljnih ekstrakata. Preparat se preporučuje za tretman hemoroida ili šuljeva; analnih ranica i sitnih pukotina u analnom predelu; analnog ekcema i analnog svraba.

Podelite: