Hemoroidi, izazvani otokom krvnih sudova u predelu rektuma, koji imaju tendenciju da iskrvare, mogu da izazovu veoma jake bolove. Bolovi često otežavaju pražnjenje creva, pa čak i obično sedenje.

Hemoroidi nastaju zbog viška pritiska u predelu rektuma, usled gojaznosti ili drugih okolnosti, kao što je, na primer, trudnoća.

Kako brzo smiriti simptome hemoroida? Postoji nekoliko malih trikova.

Korak 1 –  Hladne obloge

Nanesite hladnu oblogu u predelu rektuma kako biste zaustavili krvarenje hemoroida. To će takođe smanjiti bol i iritaciju. Naime, hladnoća sužava, smanjuje krvne sudove,  i može efikasno da pomogne u smirivanju svih simptoma hemoroida.

Korak 2 – Sedeća kupka

Potopite rektalno područje u toplu sedeću kupku, kako biste postigli isti efekat kao i kod korišćenja hladne obloge. Kako se hemoroidi budu smanjivali, tako će se smanjivati i iritacija. Sedeća kupka, oblik hidroterapije, jeste ona kupka u kojoj sedite u toploj vodi koja ne prelazi preko kukova.

Korak 3 – Krema protiv hemoroida

Koristite kremu ili mast protiv hemoroida kako bi se smanjio bol i otok. Kreme protiv hemoroida mogu da sadrže hidrokortizon koji smanjuje iritaciju hemoroida i zaustavlja krvarenje.

Hidrokortizon mast bi trebalo da vam prepiše nadležni lekar. Međutim, ovaj snažni anti-inflamatorni lek i mora da se koristi sa oprezom. Produžena upotreba može da oslabi kožu i zapravo uzrokuje druge simptome, odnosno, neželjene efekte. Povremeno mogu da se prepišu i hidrokortizon supozitorije za simptome izazvane hemoroidima koji se nalaze u analnom kanalu.

Naravno, na raspolaganju su vam i podjednako efikasni prirodni preparati protiv hemoroida, koji uglavnom nemaju neželjena dejstva i po pravilu su bezbedniji za primenu.

Korak 4 – Ležanje na boku i odmor

Spavajte na boku kako bi se izbeglo vršenje pritiska na rektum. Bez pritiska težine tela na hemoroide, otok se može smanjiti. Ovo takođe može pomoći u smanjenju bola u vezi sa hemoroidima. Generalno, odmaranje može da pomogne u procesu lečenja hemoroida.

Korak 5 – Klistir

Klistir kortizonom će odmah smanjiti upalu hemoroida. Lekar je taj koji prepisuje ovu vrstu klistira, pa ćete morati prvo da se posavetujete sa njim. Ova terapija se obično prepisuje ukoliko postoji obilno krvarenje hemoroida.

Korak 6 – Adekvatna higijena rektalnog područja

Nemojte koristiti toalet papir nakon pražnjenja creva. Umesto suvog toalet papira, posle pražnjenja creva koristite hladnu krpu kako biste održavali adekvatnu higijenu u području rektuma. Ukoliko koristite toalet papir, onda ga prethodno navlažite. Ova mera će smanjiti iritaciju u predelu rektuma.

Postoje i mnogi drugi tretmani za hemoroide, ali najlakši i najjednostavniji lek je da trajno prekinete sa korišćenjem bilo kog tipa sapuna u oblasti analnog područja. Anus je izuzetno efikasan u samočišćenju, dok sapun samo iritira analno tkivo i često pogoršava stanje hemoroida. Svako lečenje simptoma hemoroida će biti neefikasno, ukoliko se neprekidno koristi sapun u oblasti anusa. Nežno brisanje ovog područja sa higijenskim maramicama je veoma efikasno i manje iritira analnu oblast. Obavezno izbegavajte intenzivno brisanje toalet papirom nakon pražnjenja creva.

Konačno, izbegavajte dugotrajno sedenje na WC šolji, jer svako naprezanje može da izazove ili pogorša simptome hemoroida.

 

pobedite hemoroide

Podelite: