Anus (analni otvor) je otvor gde se gastrointestinalni trakt završava i izlazi iz tela. Anus počinje na dnu rektuma, poslednjeg dela creva (debelog creva). Anorektalna linija razdvaja anus od rektuma.

Čvrsto tkivo, koje se zove fascija, okružuje anus i povezuje ga sa okolnim strukturama.

Kružni mišić, odnosno spoljašnji sfinkter anusa, formira zid anusa i drži ga zatvorenim. Žlezde oslobađaju tečnost u anus, u cilju zadržavanja njegove površine vlažnom.

Grupa mišića nalik na ploču, tzv. mišići podizači, okružuju anus i formiraju pod karlice. Mreža vena oblaže kožu anusa.

Rektum je donji deo debelog creva, gde telo skladišti stolicu.

Bol u anusu i rektumu može da ukazuje na brojne poremećaje koji mogu zahvatiti ova područja.

 

Najznačajnije bolesti anusa i rektuma

 

Hemoroidi

– Unutrašnji hemoroidi: predstavljaju otečene vene unutar anusa ili rektuma, ne mogu se videti izvan tela.

– Spoljašnji hemoroidi: otečeni krvni sudovi u blizini otvora anusa ili krvni sudovi koji vire van ovog područja.

Analni kancer

Kancer anusa je retko stanje. Infekcija sa humanim papiloma virusom (HPV), analni seksualni odnos i veći broj seksualnih partnera povećavaju rizik od razvoja analnog kancera.

Analni herpes

Analnim seksualnim odnosom može da se proširi herpes virus HSV-1 i HSV-2. Simptomi analnog herpesa uključuju bolne rane oko anusa koje se razvijaju i nestaju.

Analne bradavice

Infekcija od strane humanog papiloma virusa (HPV) može dovesti do bradavica u predelu u i oko anusa.

Analna fistula

Abnormalni kanal koji se razvija između anusa i kože zadnjice jeste analna fistula. Inflamatorna bolest creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis) ili prethodna operacija u ovom području jesu najčešći uzroci za razvoj analne fistule.

Analna fisura

Oštećenje ili pukotina sluzokože anusa se naziva analna fisura i ona je često izazvana opstipacijom (zatvorom). Bol koji se javlja posebno sa crevnim pokretima, glavni je simptom ovog stanja.

Ano-rektalni apsces

Ovo je infekcija u obliku džepa, a javlja se u mekom tkivu oko anusa. Za efikasno tretiranje analnog apscesa mogu da budu neophodni antibiotici i hiruška drenaža.

Analni svrab

Neugodan i uporan svrab koji se javlja u predelu u ili oko anusa je čest problem. U većini slučajeva, nijedan ozbiljan razlog nije odgovoran za ovo stanje.

Proktalgija fugaks

To je iznenadni, jak bol u predelu anusa i rektuma koji može da traje nekoliko sekundi ili minuta, a zatim nestaje. Uzrok ovog stanja je nepoznat.

Opstipacija (zatvor)

Teškoća prolaza stolice je uobičajen probavni problem, a može da izazove analni bol, analnu pukotinu (analnu fisuru) i krvarenje iz hemoroida.

Analno krvarenje

Svetlo crvena krv iz anusa je ponekad posledica krvarenja hemoroida, ali zahteva procenu kako bi se isključio ozbiljniji uzrok.

Prolaps rektuma

Ispadanje sluzokože ili celog zida rektuma kroz analni otvor u spoljašnju sredinu.

Fekalna inkontinencija

Ovo je nemogućnost da se kontroliše zadržavanje stolice kada se pojavi nagon za pražnjenjem ili tokom mirovanja.

 

 

Šta je HEMOREKS i kome se preporučuje?

HEMOREKS Melem protiv hemoroida je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja i biljnih ekstrakata. Preparat se preporučuje za tretman hemoroida ili šuljeva; analnih ranica i sitnih pukotina u analnom predelu; analnog ekcema i analnog svraba.

 

Podelite: