Hemoroidi: simptomi

Kod problema sa hemoroidima u najvećem broju slučajeva javlja se izraženi svrab, kao i neugodan osećaj težine i peckanja u predelu čmara. Postoje, međutim, i slučajevi u kojima se javlja i bledocrveno krvarenje. Svi ovi simptomi hemoroida su neizostavno razlog za posetu lekaru!

Najčešći simptomi hemoroida

  • Svrab i osećaj nelagodnosti
  • Intenzivno peckanje i bol
  • Bezbolno svetlocrveno krvarenje
  • Otok i osetljivost u predelu čmara

Najčešći simptomi hemoroida prema položaju

Simptomi unutrašnjih hemoroida

Stolica prekrivena svetlocrvenom krvi, krv na toalet papiru ili u WC šolji. Ukoliko su hemoroidi izvan čmara, tada se javljaju iritacija i bol.

Simptomi spoljašnjih hemoroida

Bolno oticanje i bolna izraslina u predelu čmara nastala od zgrušane krvi. Celo područje je osetljivo, bolno i svrbi.

Hemoroidi: simptomi zavise od stadijuma oboljenja

Simptomi karakteristični za I stadijum

Hemoroidi su uvećani, ponekad krvare i svrbe. Krvarenje se najčešće javlja na kraju stolice, ali se može javiti i u mlazu. Karakteristična je osetljivost na dodir.

Simptomi karakteristični za II stadijum

Hemoroidi su nešto veći i nakon pražnjenja ispadnu, ali se spontano vraćaju nakon toga. Javlja se i krvarenje koje može biti hronično.

Simptomi karakteristični za III stadijum

Hemoroidi izazivaju snažne bolove u predelu čmara, naročito pri hodu i u sedećem položaju. Ispadaju pri pražnjenju creva ili drugog naprezanja, pa je često neophodno njihovo fizičko vraćanje.

Simptomi karakteristični za IV stadijum

Hemoroidi su još veći i nakon pražnjenja ili drugog naprezanja ispadaju, a zbog izraženog venskog zastoja praćenog jakom upalom i otokom, nije moguće njihovo vraćanje u unutrašnjost.

Simptomi svraba i peckanja kod hemoroida

Najčešći simptom kod proširenih hemoroida je svrab u analnom području. On može biti sasvim ograničen, lokalizovan na hemoroidalni čvorić, a može se protegnuti i na celu oblast oko njega. Svrab, kao i peckanje u predelu čmara, najčešće su uzrokovani iritacijom kože, i najčešće su izraženi prilikom pražnjenja creva.

Krv u stolici kao simptom hemoroida

Krvarenje je jedan od vrlo čestih znakova problema sa hemoroidima. Uvek je površno, tačkasto ili prugasto, svetlocrvene boje, i nikad nije pomešano sa stolicom. Karakteristično se javlja prilikom pražnjenja creva, ali se može pojaviti i spontano. Sve u svemu, ukoliko se pojavi krvarenje iz čmara, potrebno je obratiti naročitu pažnju i obavezno se obratiti nadležnom lekaru. Naime, krvarenje iz čmara može biti simptom brojnih drugih oboljenja karakterističnih za regiju debelog creva, kao što su brojna zapaljenja sluzokože, urođene deformacije krvnih sudova ili čak karcinom debelog creva. Zbog toga je obraćanje lekaru od najvećeg značaja kako bi se nedvosmisleno utvrdio stvarni uzrok krvarenja.

Zašto se javlja krvarenje?

Kao što smo već napomenuli, krvarenje kao simptom hemoroida se najčešće primećuje po izgledu stolice ili na toaletnom papiru, nakon brisanja. Samo krvarenje je uzrokovano pucanjem hemoroidalnih čvorića prilikom eliminacije stolice. Ponekad je krvarenje obimnije, praćeno karakterističnim brizganjem ili odlivom krvi u tankom mlazu. Krv je sveža, crvene je boje i oblaže stolicu, što je bitno za razlikovanje od krvarenja iz želuca. U slučaju krvarenja iz želuca, stolica je tamna kao katran i lepljiva.

Komplikacije hemoroida

  • Anemija usled stanja hroničnog gubitka krvi. Krvarenje je uglavnom neprimetno golim okom, tako da se i hemoroidi uglavnom otkriju pri dijagnostičkim procedurama sprovedenim u cilju otkrivanja uzroka anemije;
  • Uklještenje ili strangulacija hemoroida. Do uklještenja dolazi uglavnom nakon pražnjenja creva, a samo stanje je praćeno jakim bolom i zahteva medicinsku intervenciju kako ne bi došlo do težih oštećenja tkiva;
  • Tromboza hemoroida. Prepoznaje se po plavkastoj oteklini u analnoj regiji, koja je obično tvrda i bolna na dodir. Trombozirani hemoroid u kojem se zgrušala krv uzrokuje vrlo jaku nelagodnost i bol.

Ukoliko niste sigurni oko prepoznavanja svojih simptoma, potražite savet lekara!

Podelite:
Administrator

PRIMEDERMA D.O.O.
Vojvode Stepe 120
11010 Beograd
Republika Srbija
Tel: +381-11-3910-187
Email: Kontaktirajte nas
Web: PRIMEDERMA

Odricanje od odgovornosti
Sve informacije i saveti na ovoj stranici služe isključivo u edukativne svrhe. Iznete informacije i saveti nisu zamena za lekarski pregled ili lekarski savet. Za sve informacije o vašem zdravlju obratite se nadležnom lekaru.
© HEMOROIDI 2023. Sva prava zadržana.