Lečenje hemoroida: kada se obratiti lekaru?

Blagi simptomi hemoroida, svrab i osećaj nelagodnosti, peckanje i bol u predelu čmara, dovoljan su razlog za posetu lekaru. Ukoliko se pojavi i bledocrveno krvarenje, to je već razlog za neodložnu posetu lekaru koji postavlja dijagnozu i sprovodi lečenje. Ako se krvarenje javlja u trenutku pražnjenja creva, verovatno su uzrok hemoroidi i tada bi trebalo otpočeti lečenje. Međutim, ponavljamo, lekarski pregled je jedini pouzdan način za postavljanje nedvosmislene dijagnoze i pravilno lečenje hemoroida!

Napomena pre svakog lečenja i primene lekova!

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je kod svakog krvarenja iz rektuma ili kod pojave krvi u stolici. Naime, krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, zaključno sa tumorom debelog creva. Otuda, pri najmanjoj sumnji, naročito nakon 50. godine života, i naročito ako je u porodici bilo slučajeva polipa ili kancera debelog creva, potrebno je obaviti temeljan pregled, i to pre svega kolonoskopiju i rektoskopiju.

Hemoroidi: dijagnoza i lečenje

Za postavljanje dijagnoze dovoljan je rektalni pregled. U predelu anusa kod problema sa hemoroidima lekar će pronaći otečene krvne sudove. Osim toga, digitalnim pregledom (pregled zadnjeg creva prstom), lekar će utvrditi i druge abnormalnosti ukoliko postoje. Zbog bolje vizualizacije područja nekada je potrebno izvršiti i anoskopiju (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa), kao i proktoskopiju (celog rektuma).

Lek za hemoroide

Prva metoda za lečenje hemoroida je, verovali ili ne, adekvatna ishrana. Ishrana je stalni pratilac svih metoda za lečenje hemoroida, pre svega imajući u vidu to da čini izvesnijim svaki ishod primenjene terapije. U prvom stadijumu oboljenja, ishrana je najčešće dovoljan i najadekvatniji “lek” za hemoroide.

Jedite hranu bogatu biljnim vlaknima!

Biljna vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati u hrani koji se u našem želucu ne razgrađuju, već samo prolaze kroz probavni sistem. Najbogatiji izvori biljnih vlakana su, u najkraćem, žitarice od celog zrna, povrće, voće, mahunarke, orašasti plodovi i semenke. Biljna vlakna će regulisati probavu i eliminisati probleme sa zatvorom. Pražnjenje creva će biti olakšano, bez naprezanja i iritacije, a to je upravo ono što je suštinski važno kada su hemoroidi i njihovo lečenje u pitanju.

Hemoroidi: lečenje higijenom

Ono što bi trebalo da znate je da postoji dosta jednostavnih načina za lečenje simptoma hemoroida koje možete sprovesti samostalno. Zapravo, neki od najboljih tretmana protiv hemoroida su oni koje možete sprovesti kod kuće. Pored uobičajenog pranja područja čmara nakon pražnjenja, postoji još dosta higijenskih mera koje će značajno olakšati lečenje hemoroida.

Kako izlečiti hemoroide?

Dok se blagi slučajevi hemoroida mogu lečiti hranom bogatom vlaknima, održavanjem dobre probave i higijenskim merama, nekada je potrebna i lokalna primena krema ili melema za lečenje i smirivanje pratećih simptoma hemoroida. Kreme sa kortikosteroidima, pored toga što mogu da imaju brojne neželjene efekte, ne koriste se duže od 7 dana, osim po poreporuci nadležnog lekara. S druge strane, melemi na bazi biljnih sastojaka mogu ublažiti bol, svrab i ostale simptome bez neželjenih efekata. Otuda se melemi mogu svrstati u onu kategoriju proizvoda koji se, uz određene ograde, mogu kategorisati kao prirodni lek za hemoroide. Štaviše, značajna populacija obolelih smatra da su preparati biljnog porekla zapravo najbolji prirodni lek za hemoroide.

Hemoroidi: lek i lekovi

Ukoliko su hemoroidi bolni, lekovi protiv bolova mogu biti od pomoći. Pre primene lekova, obratite se nadležnom lekaru. Isto tako, ukoliko hemoroidi krvare, obratite pažnju na lekove koje koristite, jer, na primer, ibuprofen, aspirin ili diklofen mogu povećati krvarenje hemoroida. Takođe, neki lekovi, odnosno, suplemetni, poput onih za nadoknadu gvožđa, mogu da izazovu zatvor i probleme sa varenjem. Zbog toga je i u ovom slučaju neophodno obratiti se lekaru pre primene takvih lekova ili dijetetskih preparata.

Lek protiv hemoroida: minimalno invazivne metode

Ukoliko prethodno iznete mere za lečenje hemoroida nisu dovele do željenog rezultata, onda se pristupa takozvanim invazivnim metodama za lečenje hemoroida.

Injekcijska skleroterapija – ubrizgavanje hemijske supstance (sklerozirajućeg sredstva) u područje hemoroida koje uzrokuje suženje krvnih sudova;
Podvezivanje hemoroida gumenim prstenom – elastične trake se stavljaju na unutrašnje hemoroide što dovodi do prekida dotoka krvi i njihovog sasušivanja;
Laserska, infracrvena ili bipolarna koagulacija – radi se o posebno dizajniranim aparatima kojima se pomoću koncentrisane svetlosti ili energije uništavaju unutrašnji hemoroidi;
Kriohirurgija – tretman hemoroida smrzavanjem pomoću specijalnog rashladnog instrumenta, što dovodi do njihove degeneracije i otpadanja nakon određenog vremena.

Lek protiv hemoroida je i operacija!

Ako problem sa hemoroidima postoji i nakon primene svih simptomatskih i minimalno invazivnih metoda, pribegava se hirurškom zahvatu odstranjivanja hemoroida. Taj zahvat se naziva hemoroidektomija i primenjuje se pre svega kod velikih unutrašnjih hemoroida koji krvare. Zahvatom se uklanja višak hemoroidalnog tkiva, a sam zahvat se obavlja u bolnici, pod totalnom anestezijom. Postoperativni tok je često veoma bolan i neugodan, podrazmeva i bolnički smeštaj nakon operacije, ali su rezultati same intervencije uglavnom zadovoljavajući.

 

Ukoliko niste sigurni oko prepoznavanja svojih simptoma, potražite savet lekara!

Podelite:
Administrator

PRIMEDERMA D.O.O.
Vojvode Stepe 120
11010 Beograd
Republika Srbija
Tel: +381-11-3910-187
Email: Kontaktirajte nas
Web: PRIMEDERMA

Odricanje od odgovornosti
Sve informacije i saveti na ovoj stranici služe isključivo u edukativne svrhe. Iznete informacije i saveti nisu zamena za lekarski pregled ili lekarski savet. Za sve informacije o vašem zdravlju obratite se nadležnom lekaru.
© HEMOROIDI 2024. Sva prava zadržana.