Način ishrane uzrokuje proširene hemoroide kod daleko najvećeg broja ljudi u odnosu na sve ostale faktore. Brza hrana, grickalice, jako začinjena, masna i pržena hrana, mesne prerađevine, sve su to namirnice koje su visokorizične za pojavu proširenih i upaljenih hemoroida.

Hemoroidi: najbolja ishrana

Suprotno od nabrojanih namirnica postoje i one koje će olakšati probleme sa hemoroidima. Štaviše, određena ishrana će delovati i preventivno na pojavu problema sa hemoroidima.

Uostalom, ishrana je stalni pratilac svih metoda za lečenje hemoroida, pre svega imajući u vidu to da čini izvesnijim svaki ishod primenjene terapije.

Ishrana kod hemoroida: biljna vlakna

Biljna vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati u hrani koji se u našem želucu ne razgrađuju, već samo prolaze kroz probavni sistem. Da bismo potpuno razumeli ulogu vlakana i njihovu ulogu kod problema sa hemoroidima, trebalo bi da znamo to da postoje dve vrste biljnih vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva.

Rastvorljiva vlakna u dodiru sa vodom stvaraju želatinastu masu koja privlači mnoge štetne stvari koje se nalaze u našem organizmu. Ono što je, međutim, najbitnije kod problema sa hemoroidima je to što se dobre bakterije – koje se prirodno nalaze u našim crevima – u stvari hrane rastvorljivim vlaknima. Zahvaljujući tome, uspostavalja se ravnoteža varenja i reguliše crevna mikroflora. Sve u svemu, hrana koja obiluje rastvorljivim vlaknima dovešće probavni sistem u ravnotežu.

Nerastvorljiva vlakna snažno podstiču pražnjenje creva i tako, u stvari, čuvaju zdravlje probavnog sistema – jer mu olakšavaju da se što pre reši štetnih materija i toksina. Zbog povećane apsorbcije vode, po unosu hrane bogate nerastvorljivim vlaknima karakteristično se javlja žeđ. Zato se preporučuje nadoknada tečnosti, koja je u ovom slučaju i neophodna kako bi organizam iskoristio biljna vlakna uneta iz hrane.

Inače, preporučeni dnevni unos biljnih vlakana je oko 30 grama. Ova vrednost obuhvata zajedno i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Vlakna se, da napomenemo, u ishranu uvode postupno, ukoliko već niste naviknuti na njih. Isto tako, previše vlakana u ishrani može izazvati, gasove, nadutost, grčeve i nešto obimniju stolicu.

Podelite: