Ukratko, idealna ishrana kod problema sa hemoroidima je ona koja obiluje biljnim vlaknima. Postoje dve vrste biljnih vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva. Rastvorljiva vlakna uglavnom potiču iz voća i povrća, dok se u žitaricama nalaze ona koja nisu rastvorljiva. Međutim, brojne namirnice bogate vlaknima se zapravo nalaze u obe ove grupe, jer sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva biljna vlakna.

Najbogatiji izvori biljnih vlakana

 

Žitarice
Preporučuje se što tamniji hleb na bazi raži, kukuruza ili opet, u zavisnosti od mogućnosti, hleb sa dodatkom zobenog brašna. Potvrđeno je da zobene pahuljice sadrže najviše kvalitetnih i lako svarljivih vlakana, pa je poželjno hleb zameniti obrokom od ovih pahuljica. Odmah iza njih dolaze pšenične klice, pa kukuruzne pahuljice, koje su sve zajedno idealna kombinacija za doručak.

Povrće
Posebno se ističe grašak, a odmah iza graška dolaze pasulj, šargarepa, krompir, brokoli i kukuruz.Tu je i zeleno lisnato povrće, kao što su, na primer, spanać, blitva ili salata.

Voće
Uživajte u jabukama, mandarinama, trešnjama, grejpfrutu, grožđu, kiviju, pomorandžama, breskvama, kruškama, ananasu, šljivama, jagodama i lubenicama. Isto tako, uživajte i u osušenom voću, koje je takođe bogat izvor vlakana. Inače, sirovo voće, naročito jabuke i kruške, treba jesti zajedno sa korom, jer se tu krije najveća zaliha vlakana. Naravno, neophodno je prethodno čišćenje i temeljno pranje.

Više povrća, manje voća

S obzirom na to da povrće uglavnom ima mali udeo šećera, preporučuje se povećani unos povrća, i srazmerno manji unos voća. Ne zaboravite da voće sadrži dosta šećera koji će telo taložiti u vidu masti, ukoliko se dobijena energija odmah ne potroši.

Podelite: