Jedite hranu bogatu biljnim vlaknima! To je uobičajeni savet koji se daje kod problema sa hemoroidima. Ali, šta taj savet konkretno menja u našem jelovniku? U stvari, šta su to biljna vlakna i u kojim namirnicama se nalaze?

Biljna vlakna nisu misterija!

Možda ste već čuli to da su biljna vlakna izvrsna za probavu, neophodna za vitku liniju i uopšte, dragocena za kompletno zdravlje organizma. Međutim, na pitanje šta su to biljna vlakna i gde se ona nalaze, malo ko će znati tačan odgovor. Biljna vlakna svakako nisu nikakva misterija. Ona se nalaze u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, iako nam to možda nije poznato. Jednostavno rečeno, biljna vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati u hrani koji se u našem želucu ne razgrađuju, već samo prolaze kroz probavni sistem.

Najbogatiji izvori biljnih vlakana

U najkraćem, žitarice od celog zrna, povrće, voće, mahunarke, orašasti plodovi i semenke najbolji su izvor biljnih vlakana i sveukupno, jako poželjna ishrana kod hemoroida.

Biljna vlakna su dobra za opšte zdravlje!

Kao što i sam naziv govori, rastvorljiva vlakna se u dodiru sa vodom razgrađuju, dok nerastvorljiva samo nabubre i ostaju nerazgrađena. U zavisnosti od toga jesu li vlakna rastvorljiva ili ne zavisi i njihova uloga u našem organizmu. Da je ta uloga više nego pozitivna, potvrđuje sve veći broj istraživanja. Između ostalog, israživanja potvrđuju i to da ishrana bogata vlaknima može da smanji rizik od nekih čestih hroničnih oboljenja.

Biljna vlakna kod problema sa hemoroidima

Biljna vlakna, i ona rastvorljiva i ona nerastvorljiva, značajno će olakšati probleme sa uvećanim hemoroidima. Regulisaće probavu i eliminisaće probleme sa zatvorom. Pražnjenje creva će biti olakšano, bez naprezanja i iritacije, a to je upravo ono što je suštinski važno za izlečenje hemoroida.

Podelite: