Hemoroidi ili hemoroidalne vene predstavljaju normalni anatomski deo građe završnog dela rektuma. Pod uticajem različitih faktora može doći do proširenja hemoroidalnih vena. Svi ovi faktori imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da povećavaju pritisak u donjem delu stomaka i rektuma. Na ovaj način se postepeno sve više krvi zadržava u hemoroidalnim venama i vremenom dolazi do njihovog trajnog proširenja.

Hemoroidi mogu da krvare!

Kako se razlikuju spoljašnji i unutrašnji hemoroidi, tako se i simptomi kojima se ispoljavaju mogu razlikovati. Kod problema sa hemoroidima u najvećem broju slučajeva javlja se izraženi svrab, kao i neugodan osećaj težine i peckanja u predelu anusa. Postoje, međutim, i slučajevi u kojima se javlja i bledocrveno krvarenje hemoroida. Svi ovi simptomi hemoroida su neizostavno razlog za posetu lekaru!

Krv u stolici je razlog za posetu lekaru!

Kada je krvarenje u pitanju, važno je naglasiti da bilo kakvo krvarenje iz anusa nije normalna pojava. Iako je u najvećem broju slučajeva posledica benignih stanja kao što su hemoroidi, svako krvarenje iz rektuma, posebno ukoliko se ponavlja, neophodno je ispitati. Naime, krv iz anusa može biti simptom brojnih drugih oboljenja karakterističnih za regiju debelog creva, kao što su brojna zapaljenja sluzokože, urođene deformacije krvnih sudova ili čak karcinom debelog creva. Zbog toga je obraćanje lekaru od najvećeg značaja kako bi se nedvosmisleno utvrdio stvarni uzrok krvarenja.

Hemoroidi: krvarenje unutrašnjih hemoroida

Prošireni hemoroidi često su praćeni zapaljenjem i otokom. Prolaskom tvrde stolice lako može doći do oštećenja istanjenih krvnih sudova i pojave krvarenja, odonosno, krvi u stolici. Međutim, ovo krvarenje hemoroida nije praćeno bolom, zato što unutrašnji hemoroidi (iznad zupčaste linije) nisu inervisani nervnim vlaknima za prenos bola kao što je to slučaj sa spoljašnjim hemoroidima.

Krvarenje unutrašnjih hemoroida najčešće se primeti kao prisustvo krvi na toalet papiru ili sveža krv pomešana sa stolicom. Karakteristično za hemoroide je da je krv po pravilu sveža, bez ugrušaka, opisuje se kao da „oblaže stolicu“, za razliku od krvarenja u gornjim delovima digestivnog sistema, npr. iz čira na želucu, kada se javlja tamna, crna stolica (opisuje se i kao crna, lepljiva, liči na katran).

Hemoroidi: krvarenje spoljašnjih hemoroida

Spoljašnji hemoroidi su “pokriveni” kožom istih karakteristika kao i koža na drugim delovima tela. Dobro su inervisani nervnim vlaknima koja prenose osećaj bola, tako da se i male promene u volumenu hemoroida “osećaju”, najčešće, kao nelagodnost, svrab i bol, manjeg ili većeg intenziteta. Kod uvećanih spoljašnjih hemoroida takođe je istanjen i osetljiv zid vena, pa prolaskom stolice vrlo lako dolazi do oštećenja epitela i krvarenja, odnosno, pojave krvi u stolici.

Kao što smo pomenuli, krv u stolici kao simptom, najčešće je uzrokovan prisustvom hemoroida ili nekih drugih po prirodi benignih stanja (čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, divertikulitisi, inflamatorne bolesti creva, polipi). Međutim, u nekim slučajevima, krvarenje iz rektuma je prvi vidljivi znak prisustva maligne bolesti (karcinom anusa, rektuma ili karcinom debelog creva). Zbog toga, svako prisustvo krvi u stolici se mora ispitati, kako se ne bi prevideo neki ozbiljniji problem koji stoji iza krvarenja.

Podelite: