Postoji dosta jednostavnih načina za smirivanje simptoma hemoroida koje možete sprovesti samostalno. Dobre navike na WC šolji, možda zvuči apsurdno, od ključnog su značaja za svako lečenje hemoroida.

Ograničite vreme na WC šolji

Ako se pražnjenje ne pokrene nakon nekoliko minuta, ne pokušavajte na silu. Preterano naprezanje kako bi se podstakla eliminacija stolice povećava pritisak u trbušnoj duplji i dalje, sve do povećanja pritiska u hemoroidalnim venama.

Budite pažljivi

Ako je toalet papir iritantan, previše grub, pokušajte da ga navlažite. Ukoliko ste u mogućnosti, korisitite vlažne maramice bez primesa alkohola. Najbolji izbor su one namenjene bebama.

Operite se nakon pražnjenja

Za pranje područja anusa preporučuje se mlaka voda ili blagi sapuni koji neće iritirati kožu i sluzokožu. Sapun nanosite nežno, ispirajte isto tako, nežno i bez pritiska.

Ne odlažite odlazak u WC

Kada osetite potrebu za pražnjenjem, učinite to bez odlaganja. Zadržavanje stolice se ne preporučuje zato što dovodi do dodatnog naprezanja i pritiska na hemoroidalne vene.

Isprobajte čučanj položaj

Ispred WC šolje postavite nisku klupu, ili, improvizujte sa starim časopisima i novinama. Sedite na WC šolju i noge postavite na pripremljenu podlogu. Podizanje kolena dok sedite na WC šolji bi moglo da poboljša ritam mišića koji se nalaze u crevnom kanalu i na taj način olakša pražnjenje.

Dodatne savete pročitajte ovde.

Podelite: