Procene stručnjaka su da će većina odraslih osoba osetiti analni svrab, nelagodnost ili krvarenje hemoroida u nekom trenutku života.

Opšte je poznato da unutrašnji hemoroidi obično izazivaju krvavu stolicu i manje bola nego spoljašnji ili prolapsirani hemoroidi. Ukoliko se formira krvni ugrušak na spoljnom hemoroidu, njegovo rastvaranje može da izazove svrab i višak kože.

Poznato je, takođe, da su ishrana sa niskim unosom tečnosti i vlakana, hroničan zatvor, ali i trudnoća, najčešći uzročnici hemoroida.

Shodno tome, kada je reč o ishrani, određene namirnice zaista mogu da pomognu u smanjenju simptoma hemoroida.

Mahunarke

Mahunarke – poput pasulja, sočiva i graška – pružaju vredne količine proteina, mikroelemenata, vitamina i vlakana. Povećanje unosa vlakana može da omekša stolicu i ublaži pritisak na hemoroide tokom pražnjenja creva.

Naša ishrana podrazumeva da prosečno konzumiramo oko 15g vlakana dnevno, što je znatno ispod preporučene količine od 25g za žene i 38g dnevno za muškarce. Za bolji pregled ovih jedinica merenja, jedna šolja kuvanog sočiva obezbeđuje više od 15g vlakana. Kuvani lima pasulj može da obezbedi blizu 11g vlakana po jednoj šolji. Da biste povećali sadržaj vlakana u uobičajenim jelima, samo zamenite meso mahunarkama. Zapamtite, sve vrste pasulja i leblebija su naročito bogati izvori vlakana.

Integralne žitarice

Integralne žitarice sadrže sve hranljive delove jednog zrna žitarice. Kao rezultat toga, one pružaju više mikronutrijenata – poput selena i folata, proteina i vlakana – nego rafinisane žitarice, kao što je obično belo brašno. Integralne žitarice u ishrani sprečiće zatvor i u značajnoj meri smiriti simptome hemoroida.

Jedna šolja kuvanog integralnog ječma obezbeđuje oko 6g vlakana. Dok beli hleb daje manje od 1g vlakana po krišci, jedno parče integralnog hleba daje skoro 2g vlakana. Dakle, umesto proizvoda od rafinisanih žitarica, kao što su beli hleb ili instant pirinač, konzumirajte ekvivalente među intergalnim žitaricama.

Hrana bogata vlaknima među integralnim žitaricama uključuje smeđi pirinač dugog zrna, divlji pirinač, ovsene pahuljice, kokice (kokane samo uz pomoć vazduha) i hladne instant integralne žitarice.

Voće i povrće

Voće i povrće su vrhunski izvori antioksidanasa, kao što su vitamin C i beta-karoten, koji jačaju imuni sistem. Kao dragoceni izvori tečnosti i vlakana, voće i povrće mogu da doprinesu smirivanju simptoma hemoroida. Jedna šolja svežih malina, na primer, obezbeđuje 11g vlakana. Mango srednje veličine skoro 4g vlakana.

Povrće bogato vlaknima su brokoli, lisnato povrće, kupus i kuvana šargarepa. Umesto sokova koji sadrže manje vlakana, konzumirajte celo voće i povrće. Sokovi, međutim, obezbeđuju neophodnu hidrataciju organizma. Takozvane hidratacione vrste voća i povrća su bobice, agrumi, paradajz, krastavac, dinja i celer. Čorba od povrća je bogat izvor hidratacije, ali i vlakana u isto vreme.

Tečnosti

Pored voća i povrća koji nesumnjivo hidriraju naš organizam, konzumiranje većih količina tečnosti je veoma važno za ublažavanje simptoma hemoroida. Preporučuje se od šest do osam čaša vode i drugih nealkoholnih tečnosti dnevno za omekšavanje stolice. Pored vode, koja je svakako najbolji izbor u ovom slučaju, druge hidratacione tečnosti uključuju biljni čaj, mleko sa manje masnoće, svež voćni frape, želatin, ledene kocke i pločice smrznutog voća.

Svakako, izloženost toplom vremenu ili intenzivan fizički napor povećavaju potrebe organizma za unosom tečnosti. Imajte to u vidu!

 

Podelite: