Dok spoljašnji hemoroidi mogu da budu očigledniji, unutrašnji hemoroidi su češći. Zapravo, svako ima unutrašnje hemoroide, ali oni ne predstavljaju problem sve dok krvni sudovi u okviru rektuma ne postanu otečeni. Podsetimo se, hemoroidi su otečene vene u predelu anusa i rektuma.

Simptomi unutrašnjih hemoroida

Unutrašnji hemoroidi su dovoljno daleko u rektumu, tako da obično ne mogu da se vide ili osete. Manje krvarenje iz rektuma je uobičajeni pokazatelj da su prisutni unutrašnji hemoroidi, a kako se otok razvija, pacijenti mogu da doživljavaju neke od tipičnih simptoma hemoroida kao što su neugodnost, svrab ili peckanje.

Obično nema bola, budući da postoji veoma mali broj nerava koji se nalaze u toj regiji rektuma. Kako ovo stanje napreduje, tkivo unutrašnjih hemoroida može da se manifestuje i izvan anusa, kao prolapsni hemoroidi. Prolapsni hemoroidi često mogu sami od sebe da se vrate nazad, ili se to može učiniti mehanički. Lekar je taj koji može da utvrdi da li imate spoljašnje hemoroide ili prolapsne unutrašnje hemoroide. Ukoliko primetite malu količinu krvi na toalet papiru ili osećate višak tkiva oko anusa, konsultujte se sa svojim lekarom, u cilju pronalaženja osnovnog problema i adekvatnog tretmana.

Uzrok unutrašnjih hemoroida

Opstipacija je osnovni uzrok unutrašnjih hemoroida, odnosno često naprezanje tokom pražnjenja creva. Opstipacija može da ima nekoliko uzroka, međutim, nepravilna ishrana je osnovni. Nepravilna ishrana u ovom slučaju podrazumeva nedovoljan unos vlakana i tečnosti. Pored opstipacije, drugi potencijalni uzroci unutrašnjih hemoroida uključuju učestalu dijareju i trudnoću.

Lečenje unutrašnjih hemoroida

Unutrašnji hemoroidi se obično tretiraju sa lekovima protiv bolova (u slučaju kada izazivaju bol), anti-inflamatornim lekovima ili pak operacijom po potrebi. Neki kućni lekovi su efikasni u lečenju blažih slučajeva unutrašnjih hemoroida.

Pre svega, morate da poboljšate ishranu povećavajući unos vlakana i tečnosti. Ovo može pomoći u omekšavanju stolice, budući da je opstipacija osnovni uzrok unutrašnjih hemoroida. Važno je da pijete dosta vode kada konzumirate namirnice bogate vlaknima. Bez vode, vlakna se neće kretati kroz digestivni sistem kako bi trebalo treba, što će dalje dovesti do opstipacije. Privremeno možete da koristite lekove za omekšavanje stolice, ali isključivo nakon konsultacije sa lekarom.

Veoma je važno da ugroženo područje održavate čistim, koristeći izuzetno mekane maramice, namenjene baš za hemoroide. Nanesite umirujuću kremu na ugroženu oblast rektuma. Ovo se može postići primenom male količine aloe vera gela ili posebne kreme za hemoroide na prst, a zatim pažljivim umetanjem kreme u rektum. Kreme za hemoroide obično dolaze u pakovanju sa posebnim aplikatorom, koji pomaže u primeni sa minimalnim neprijatnostima.

Uzmite lekove protiv bolova kako bi se smanjila eventualna nelagodnost koju imate. Sedite na jastuku ili izbegavajte da sedite uopšte, ako je to moguće.

Potopite ugroženo područje u toplu kupku od vode i gorke soli. Ostanite u vodi najmanje 15 do 20 minuta. Ponovite onoliko često dok ne osetite olakšanje. Gorka so će pomoći da se ugroženo područje očisti i može da ublaži upalu ili svrab tkiva.

pobedite hemoroide

Podelite: